top of page

Labneh

Labneh is een Libanese yoghurtdip die je met verschillende toppings kunt garneren. Het is een heerlijk bijgerechtje met bijvoorbeeld crackers of platbrood. Het lijkt het meest op "hangop" maar toe toevoeging van zout en kruiden maak je eigenlijk je eigen roomkaas. Je hebt voor dit recept wat meer tijd nodig, dus begin op tijd of maak het alvast een dag van te voren.

IMG_5474_edited.jpg

Wat heb je nodig:

1 ltr dikke yoghurt
½ tl grof zout
rasp van een halve citroen
½ tl komijnzaad
1 teentje knoflook
1 tl sumak
olijfolie

Voor topping:
za’atar
granaatappelpitjes
gehakte pistachenootjes
eventueel wat fijngehakte verse kruiden, zoals munt of tijm
olijfolie (extra vierge)

Bereiding:

    Plaats een bolzeef op een ruime kom (om de wei op te vangen) en leg hier de fijne kaas- of theedoek overheen. Giet de yoghurt in de doek en voeg het zout toe. Roer goed door en plaats 6-12 uur in de koelkast om uit te lekken.

    Rooster je de komijnzaadjes droog in een koekenpanen maal fijn met een vijzel of specerijenmolentje.

    Zodra het vocht uit de yoghurt is verdwenen schep je het in een schaal en meng je de citroenrasp er doorheen. Pel en pers de knoflook en voeg dit toe.

    Smeer de labneh met de achterkant van een lepel uit op een mooi bord en giet er een mooie swirl olijfolie overheen. Garneer met sumak, komijn en wat peper en zout naar smaak. Verder eventueel nog met je favoriete toppings.

Mijn favoriete topping is dukkah. Dukkah is een Egyptische specerijenmix die als dip gebruikt kan worden maar ook heerlijk is als garnering in soepen en salades. In een goed afgesloten potje kun je het maanden bewaren.

Pindasaus indisch_edited.jpg
Logo keep cookin.jpg

Copyright 2025 Keep Cookin' Mama

bottom of page