top of page

Ossobuco

Ossobuco (letterlijk vertaald: bot met gat) is een klassiek Italiaans gerecht. Je gebruikt hiervoor o.a. kalfsschenkels, ui, wortel, bleekselderij en rode of witte wijn (in dit recept ga ik voor wit). Je stooft het vlees net zo lang in de groenten en wijn tot het van het bot valt. Rijk van smaak, gezond en super comfort food.

IMG_5474_edited.jpg

Wat heb je nodig:

4 kalfsschenkels, van circa 250 - 300 gr per stuk
3 el bloem
1 ui
1 winterwortel
1 stengel bleekselderij
2 el tomatenpuree
250 ml witte wijn
250 ml tomato frito
1 takje rozemarijn
2 takjes tijm
500 ml runderbouillon
1 citroen
boter
olijfolie
peper en zout
1 el maizena

Bereiding:

    Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is.

    Dep de kalfsschenkels droog met keukenpapier. Bestrooi met peper en zout en haal ze daarna door de bloem. Schud overtollig bloem af.

    Ris de blaadjes en naaldjes van de tijm en de rozemarijn en hak fijn. Pel en snipper de ui en de knoflook. Schil de winterwortel en snijd in kleine blokjes. Snijd de bleekselderij in de lengte doormidden en dan in halve maantjes. Rasp de citroen (wel even goed schoonboenen!)

    Verhit in een braadpan 1 el roomboter en een scheutje olijfolie. Bak de schenkels rondom bruin aan op hoge temperatuur, het liefst per twee zodat de pan niet te vol zit en ze niet gaan koken. Haal ze uit de pan en zet even apart.

    Verlaag de temperatuur, voeg een scheutje olie toe en fruit de ui, knoflook, wortel en bleekselderij 5 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog 1 minuut. Verwarm de runderbouillon.
    Schenk de witte wijn en frito erbij in de pan met decitroenrasp, rozemarijn, tijm en en verwarm. Leg de schenkels in de saus en schenk de bouillon erbij tot het vlees net onder staat.

    Zet de pan op lage temperatuur met de deksel iets schuin en laat 2-3 uur stoven tot het vlees helemaal zacht is en van het bot valt en de saus is ingekookt. Vind je de saus te dun, meng dan 1 el maïzena met 1 el koud water toe om te binden.

    Serveer de ossobuco met de saus en risotto of aardappelpuree.

Voor stoofgerechten als deze gebruik ik zelf het liefst mijn eigen getrokken bottenbouillon.

Pindasaus indisch_edited.jpg
Logo keep cookin.jpg

Copyright 2025 Keep Cookin' Mama

bottom of page