top of page

Keep cookin' Mama
Ouderwetse erwtensoep
Erwtensoep zoals Oma het vroeger maakte, wie is er niet groot mee geworden. Je hebt er wel wat tijd voor nodig. Niet om het te maken maar de soep moet een paar uur pruttelen. Verwarmend als het buiten winters koud is. Heerlijk met roggebrood en spek maar ook met stokbrood en een lekkere kruidenboter.


Wat heb je nodig:
500 gr spliterwten
500 gram hamlappen
1 runderschenkel
2 ltr water
1/2 knolselderij
1 teentje knoflook
1 runderbouillonblokje
1/2 tl laurierpoeder
1/2 tl kruidnagelpoeder
1 zak boeren soepgroenten
1 rookworst
1 bosje selderij
witte peper en zout
Bereiding:
- Pel en pers de knoflook. Snijd de hamlappen in dubbelsteentjes. Spoel de spliterwten goed af, doe ze in een grote soeppan met de runderschenkel, hamlappen, het bouillonblokje en het water. Breng dit aan de kook. Voeg nu laurier, kruidnagel en knoflook toe. Wanneer het kookt zet je het vuur laag en laat je dit zachtjes een uur tot anderhalf uur koken. Haal de schenkel uit de pan en snijd eventueel het vlees klein om aan de soep toe te voegen.
Schil de knolselderij en snijd het in kleine blokjes. Voeg toe aan de soep samen met de boerensoepgroenten en een snuf witte peper. Breng de soep weer aan de kook. Als het kookt mag de temperatuur omlaag en laat je de soep nog zo'n 2 uur zachtjes koken totdat de knolselderij en de spliterwten helemaal zacht zijn.
Snijd de rookworst in plakjes, voeg dit toe aan de soep en laat nog even mee sudderen tot de worstjes warm zijn. Hak het selderijblad fijn.
Voeg eventueel witte peper en zout naar smaak toe. Garneer met de fijngehakte selderij.
Stokbroodje met kruidenboter erbij en klaar ben je.

bottom of page