top of page
Zoeken

Mise en place

Bijgewerkt op: 16 mei


ree

Mise en place komt uit het Frans en betekent letterlijk: het klaarzetten van alles wat voor de bereiding van je gerechten nodig is. Maar het omvat meer. Het is  er voor zorgen dat de hele voorbereiding voor je diner goed gestructureerd loopt.

 

Je begint altijd met een opgeruimd en schoon werkblad en zorgt voor schone thee- en handdoeken.


Voor je daadwerkelijk begint lees je eerst je recept goed door zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Check nogmaals of je alle ingrediënten in huis hebt en verzamel deze alvast.

 



ree

Denk ook aan het snijden van groenten en/of fruit, het afmeten van je ingrediënten, het voorverwarmen van de oven, het invetten van pannen en het klaarzetten van keukengerei. Zorg voor een grote, schone snijplank en goede messen. Als je veel ingrediënten moet snijden is het het meest efficiënt om al het afval meteen in een bak te doen.  Zo houd je je werkplek opgeruimd.


Zet borden alvast klaar, vouw je servetten en poleer je glazen. Dat scheelt je veel tijd vlak voor je gasten komen.








ree

Als het goed is zorgt een goede mise en place ervoor dat het maken van je gerecht of het voorbereiden van een diner de stress vermindert.

 

Ik weet ondertussen hoe belangrijk het is om alles goed voorbereid te hebben en toch ontstaat er soms toch ongewild totale chaos op mijn aanrecht. Zorg dat je tussendoor afval weggooit en pannen en kommen die je niet meer nodig hebt even afspoelt en opruimt. Draai eventueel een extra vaatwasje. Het is echt niet prettig als je na je gezellige avond een aanrecht vol vieze pannen en potten vindt.

 

 
 
 

Opmerkingen


Logo keep cookin.jpg

Copyright 2025 Keep Cookin' Mama

bottom of page