Thee & Spijs
- Anita Harte-Deutekom
- 4 mei
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 2 nov
Thee is misschien niet het eerste drankje dat bij je opkomt om te serveren bij het diner. Je kiest waarschijnlijk eerder voor water, bier en wijn. Thee is echter een perfect alternatief dat steeds meer aan populariteit wint.
Het versterkt de smaak van je eten en heeft een verfrissend effect. Daarnaast hoef je geen rekening te houden met dieet, voorkeuren of intoleranties. Het bevat geen alcohol of suiker en is er in een grote verscheidenheid aan smaken en aroma's die perfect passen bij hartige en zoete gerechten en alles daar tussenin.

Bij sommige gerechten schijnt het zelfs
enorme voordelen te hebben. Neem bijvoorbeeld kaasfondue. De Zwitsers roepen het al jaren: koude dranken en kaasfondue gaan niet samen. Het zou eigenlijk een heel logische spijsverteringskwestie zijn, de koude dranken laten de fondue stollen in je maag waardoor het moeilijker te verteren is. Thee is in ieder geval veel beter voor je lichaam omdat het de alcohol niet hoeft af te breken, wat bemoeilijkt wordt door vet van de kaas in combinatie met de alcohol.

Traditiegetrouw schenken wij thee in kop en schotels, ik vind dit meer voor een middagthee. Schenk het bij je diner in longdrinkglazen of elegante wijnglazen. Dit drinkt fijn en laat de aroma's beter uitkomen. Check wel even of je glazen hittebestendig zijn!
Nu komt de vraag welke thee serveer je bij welk gerecht? Ik doe hier wat suggesties:
Rood vlees: krachtige zwarte thee
Gevogelte: lichte en bloemige thee
Vis: groene thee
Vegetarisch: witte thee
Uiteraard gaat het voornamelijk om je eigenvoorkeuren hoewel ik bij het diner niet snel voor fruitige blends zou gaan.
Trouwens, cold brew thee is ook geweldig lekker en leuk om te serveren. Kies dan bijvoorbeeld voor een lichte kruidenthee.
Ik haal mijn kruiden en theeën bij Pascale van www.holithee. Zij heeft, behalve een prachtig assortiment, ook heel veel verstand van en liefde voor haar kruiden.





Opmerkingen