Wereldkeukens
- Anita Harte-Deutekom
- 14 jun
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 12 nov
Het oudste recept ter wereld stamt uit 6000 voor Christus en werd in 2007 ontdekt door mensen van de universiteit van Wales. Het is een cake van bloem, water en brandnetels. Gelukkig is er sinds die tijd een enorme variëteit aan gerechten bijgekomen. Er is geen enkel gerecht dat over de hele wereld als "bekendste" kan worden beschouwd. Europa alleen al heeft een enorme diversiteit aan culinaire tradities, en wat populair is in de ene regio, is mogelijk helemaal niet bekend in de andere. Wat zijn nou de meest bekende gerechten uit de diverse wereldkeukens?

De Nederlandse keuken staat bekend om de stamppotten omdat we werden geïnspireerd door ons landbouwverleden. Basisingrediënten van de traditionele avondgerechten zijn aardappelen, groenten en vlees. Daarnaast erwtensoep, gehaktballen met jus, pannenkoeken en "ons" beroemde broodje kroket.
De traditionele gerechten vanuit de Duitse keuken zijn bij veel toeristen erg populair. Er bestaat in Duitsland een lange traditie van worst maken. Denk aan de bekende Curry- of bratwurst, met of zonder zuurkool. Maar ook de Wiener schnitzel, sauerbraten, en flammkuchen zijn erg geliefd.
De Franse keuken kent een lange traditie en mag ook zeker niet ontbreken in dit lijstje. Het land staat bekend om klassieke gerechten zoals Coq au vin, Boeuf Bourguignon, quiche Lorraine, bouillabaisse, ratatouille en salade Niçoise.
De invloed van de Engelse keuken is wereldwijd terug te
vinden. Dit komt o.a. door het koloniale verleden van het Britse koninkrijk.
We kennen allemaal de sandwich, fish and chips,

en shepherd's pie.
Zeg Italie en je denkt ongetwijfeld aan pizza. De Italiaanse keuken is gevarieerd en seizoensgebonden waardoor er veel gebruik gemaakt wordt van verse ingrediënten. Naast pizza's kennen we ook de gerechten als pasta, risotto, lasagna en tiramisu.
De Indonesische keuken is heel divers. Veel eilanden kennen hun eigen recepten die met specifieke kruiden worden bereid. Het meest bekende gerecht in Indonesië is nasi of bami goreng. Maar ook rendang, soto en gadogado kennen we allemaal wel.

De Surinaamse keuken is zeer uitgebreid met invloeden uit Indonesië, Nederland en Afrika. Tussen bara en bami is het meest bekende gerecht in Suriname toch wel roti. Daarnaast bruine bonen met rijst, pom, moksie metie en bami.
De Mexicaanse keuken is een samensmelting van de Meso-Amerikaanse en de Spaanse keuken. Vooral mais en bonen zijn veel gebruikte ingrediënten. Bekende Tex-Mex en Mexicaanse gerechten zijn chili con carne, taco's, buritto's, echilada's en guacamole.
In de Belgische keuken is het eten dat thuis bereid wordt vaak degelijk en landelijk en dat terwijl het eten in restaurants beïnvloed is door de Franse keuken. Overheerlijk zijn de Vlaamse frieten met stoofvlees, moules frites of tewel mosselen met friet, waterzooi, en (Luikse) wafels. En wat dacht je van de Belgische bonbons!

De Chinese keuken bestaat uit 4 delen met een onderverdeling van 8 verschillende tradities, ieder met hun eigen bereidingsmethode en ingrediënten. De Peking keuken (Jing keuken en de Mongoolse keuken), de Yue keuken, de Shanghai keuken en de Chuan keuken. De meest bekende Chinese gerechten zijn Peking eend, kip in zwarte bonensaus, dumplings,
loempia's, zoetzuur varkensvlees of kip, en dim sum .
De Spanjaarden beginnen 's morgens met een zoet ontbijt en daarna tweemaal per dag een warme maaltijd bestaande uit een voorgerecht en een hoofdgerecht. De Spaanse keuken is er een met de hoogste visconsumptie. Het meest bekende gerecht in Spanje is Paella. Daarnaast frittata, tapas en gazpacho, chorizo en patatas bravas.
In de Indiase keuken is, vanwege de verschillende geloofsovertuigingen, de keuze voor vlees heel verschillend. Er wordt veel gebruikgemaakt van verschillende soorten rijst, granen, aardappelen, groenten, specerijen en verse kruidenmengsels. Curry's, tandoori's en tikka's worden veel gegeten in combinatie met rijst en/of naan.




Opmerkingen